De Aebelina vaart weg uit de Blazerhaven om kruiden van het Beurtveer naar Weduwe Joustra in Sneek te brengen:

Klik hier voor het filmpje.

Met een 'Fryske Sek', een niet volledig gehesen zeil waarbij een soort 'zak' aan de zijkant ontstaat. Hierdoor vangt het schip niet de volle wind, en het kan makkelijker de haven uit manoeuvreren.

De kruiden werden door de Beurtveerschepen uit Durgerdam opgehaald. In Sneek zal er een heerlijk drankje van worden gebrouwen. Net als vroeger, want Beurtschepen vervoerden niet alleen maar passagiers. Zij waren de 'van Gend en Loos' van nu. De naam 'beurtschip' komt van het op hun 'beurt' moeten wachten van de schepen: de volgorde waarin ze vaarden was vooraf geregeld.

Eerder bracht de Aebelina al bier voor het oprotbuffet van de Us Heit brouwerij in Bolsward naar Workum. Ook de eerst binnenkomende schepen van het Beurtveer, de Lichte en Zware Stront ontvingen zo'n kratje bier; een ontvangst terug in de haven, geheel in de stijl van de zeilende beroepsvaart.

De Aebelina is een replica van een schip uit 1861, toen gebouwd als een schip dat 'sneller dan snel' moest zijn. De replica is gebouwd onder leiding van Workumer scheepstimmerman Johan Prins bij het skûtsjemuseum in Earnewald. Hier meer informatie over het schip: http://www.skutsjemuseum.nl/startpagina-aebelina