Kijk voor een volledig overzicht op www.liereliet.nl

Patrick Denain & Gabriel

Patrick & Gabriel komen beide uit Noord Normandië.
Patrick is een traditionele zanger van de tweede generatie, die zijn eerste opname maakte in 1981. Ook zingt hij in de groep “Marée de Paradis”, een van de meest bekende maritieme groepen in Frankrijk. Tevens is hij leider van de groep Marée de Paradis, een van de meest bekende maritieme groepen in Frankrijk.

Dit zijn liederen van de New Foundland vissers van Fécamp en Granville, Shanties van de walvisjagers en klippers van Le Havre samen met liederen van de vissers van Dieppe en Low Normandië.

Photo Denain Biard

Ze zingen op festivals, musea: Musée des Terre_Neuvas de Fécamp, Bordées de Cancale, Escale à Sète, De nacht van de muziek in Monde à Caen, Escale à Dunkerque, Calais... en in het buitenland : Workum, Enkhuizen en Terneuzen Maritime Festivals (NL), Chicago Maritime Festival (USA), Harwich Shanty Festival en Great Yarmouth Maritime Festival (UK), Rosses Point Maritime Festival en Shannonside Winter Festival. (Ier)

Janie Meneely

Janie Meneely

Sings the Bay Fantastic

Ongeveer 25 jaar geleden begon Janie met het schrijven van liederen over de Chesapeake Bay, en daar is ze nooit meer mee gestopt. “ER is nog steeds zoveel over te zingen”, zegt ze. Janie presenteerd haar liedjes en verhalen over mensen die aan een baai wonen, plaatsen en tradities op podia over de hele wereld.

“Ik ben opgegroeid aan de waterkant van Annapolis”, zegt Meneely. “Ik herinner me nog dat de City Dock vol zat met werkboten”. Tegenwoordig hebben de recreatieve watersporters de werkschepen, die krabben, vissen en oesters naar de markten rond de baai sleepten, vervangen.
“Veel mensen komen hier nu om te genieten van alles wat de baai hun te bieden heeft, maar ze hebben geen idee wat hier vroeger allemaal gebeurde”, vervolgt Meneely.
“Ze hebben nooit rond gehangen bij de leugenbank van een plattelands winkel".
Ze hebben nooit de skipjacks gade geslagen bij het vangen van oesters.

Haar remedie daarvoor is om liedjes te schrijven over haar eigen Bay-ervaringen en de verhalen vast te leggen die ze in de loop der jaren heeft gehoord - ofwel als een klein meisje dat rond haar vaders jachtwerf hangt, of tijdens haar professionele periode als journalist voor Chesapeake Bay Magazine.
Van lokale geesten tot tragische scheepswrakken, haar liedjes brengen enkele van de personages tot leven die smaak en kleur toevoegen aan de geschiedenis van de baai.

Onder haar deuntjes is een lied dat het tragische verlies van het leven vertelt wanneer de skipjack Claud W. Somers meer dan dertig jaar geleden in Tanger Sound is gezonken.
Prachtig gerestaureerd, verblijft de Claud W. Somers vandaag in het Reedville Fishermen's Museum-dok en neemt passagiers mee voor dagzeilen naar de rivier en terug.
Maar eens was dit trotse schip eigendom van Thompson Wallace, die haar uit Deal Island heeft gebaggerd.

Janie Meneely's muziek geeft het publiek en glimp van een snel verdwijnende manier van leven en vraagt ze met haar het refrein mee te zingen.

Skipjack: Een sloepzeilboot met verticale zijkanten en een platte v-vorm bodem, voornamelijk gebruikt aan de oostkust van de USA

Jim Mageean

Al jaren lang is Jim Mageean een toonaangevende figuur in de wereld van de maritieme muziek. Als zanger zowel als kenner van de achtergrond van deze muziek.
Vanaf het begin is Jim betrokken geweest bij het Liereliet Festival.
Dit jaar brengt hij o.a. het programma 'Transatlantic Shanties'
Oftewel 'Een geschiedenis van Sea Shanties aan beide kanten van de Atlantische Oceaan'.

Jim-Mageean

Ankie, Nanne en Aart

Ankie & Nanne spelen al vele jaren als duo. In binnen- en buitenland treden ze op, niet alleen in Europa maar ook in Amerika, Australië en Azië. In clubs, musea, op maritieme festivals en havenfeesten brengen ze met humor hun verschillende soorten repertoire ten gehore. Op de zondagavond in Workum worden ze bijgestaan door Aart Kuijt met wie ze destijds in Irolt samen speelden. In de loop der jaren hebben ze vaker als gelegenheids-trio opgetreden.

Enkhuizen 3

"Enkhuizen 3" zijn drie vrienden uit Enkhuizen die al vele jaren samen seasongs en shanty’s zingen, Nederlands en Engelstalig repertoire .
De drie vrienden komen oorspronkelijk voort uit div. West Friese shanty koren.
Later werden ze actief in "Enkhuizen 4+1" , daarna in "Enkhuizen 4", voor het zondagmorgen concert zullen ze optreden als "Enkhuizen 3".
(De naam van de groep is simpel aan te passen aan de situatie )
Voor het zondagmorgen concert is er gekozen voor Nederlands repertoire.
Muzikaal begeleidden ze zich met gitaar, concertina en soms met de "bones"

Enkhuizen-3

Onstuimig Schuim

Onstuimig-Schuim

Twee Onstuimig Schuimers, Frank en Kees, varen al jaren in de zomers naar de reünies van het Varend Erfgoed. Daar komen elk jaar in een andere havenplaats zo’n 150 tot 250 oude schepen bij elkaar. Ze hebben daar vele vrienden gemaakt. Onder hen was Ruud de Haan, een markante Schipper, die in 2009 is overleden.
Zijn schip, de Rot, was één en al traditie en op elk evenement zag het er prachtig uit. De oude kledij hing dan aan de stagen en de turf werd uitgestald op het dek, terwijl Ruud op het dek zijn maritieme liederen zong en speelde op zijn concertina.

Toen hij ziek werd was zijn grootste wens dat de Rot, die hij helemaal van oud schroot weer tot leven had gebracht, terug zou keren als museumschip naar Rottevalle. Dat was de plaats waar het schip in 1887 zijn eerste ligplaats had.
Dat is, met behulp van velen allemaal gelukt. Toen het afgelopen jaar Onstuimig Schuim werd uitgenodigd om daar te komen spelen op het 130-jarig bestaan van de Rot, heeft Frank hiervoor een muziekverhaal geschreven.

 

De Rot is het oudste nog varende geregistreerde ijzeren skutsje ter wereld. Frank is op onderzoek uitgegaan en leerde zo de spectaculaire geschiedenis van de Rot kennen. Dit heeft geresulteerd in een programma met authentieke historische beelden en een aantal speciaal hiervoor geschreven liederen.

 

De Rot

Skomjend Wiid

Shantykoor Skomjend Wiid is ooit begonnen als een eenmalig initiatief ter gelegenheid van het Heamiel in 1993. Na het optreden tijdens dat Heamiel besloten de initiatiefnemers om met elkaar te blijven zingen en regelmatig te oefenen. Inmiddels is het een hechte groep mensen, die eenmaal per week bijeenkomt om met elkaar te zingen. Onder de bezielende leiding van onze dirigente Margriet Lemmens wordt er op die oefenavonden serieus gewerkt om de kwaliteit van de samenzang steeds verder te verbeteren.
Naast die serieuze kant van de zaak is er gelukkig ook altijd wel ruimte voor de vrolijke noot. En zo nodig zijn we elkaar ook tot steun op ander gebied.
Op het repertoire van het koor staan veelal zeemansliedjes, zowel in het Nederlands, als in het Engels en het Duits. Tevens staan er enkele Friestalige nummers op het repertoire.
Het specifieke karakter van het koor wordt mede bepaald door de samenstelling:
7 dames en 30 heren.
De begeleiding bestaat uit een 2 accordeons, gitaar, dwarsfluit en cajun.

image0518