Het zit er weer op en we kunnen toch weer terugkijken op een geslaagde week. Behalve de gebroken mast van de WR 48 geen verdere schade of persoonlijke ongelukken. Wel een wat rommelige week vooral door de op dinsdag te harde wind en de verplichte visloze nacht van vrijdag op zaterdag.

Op donderdag in Hindeloopen weer veel blei en rode baars die soms al een paar dagen in de netten had gezeten. Eigenlijk te lang om op de zaterdag markt nog aan het publiek te kunnen verkopen, zodat ook deze vis (waaronder 200 pond baars) met de walcommissie mee naar Woudsend ging. Gelukkig werd er geen vis afgekeurd  en zal alles uiteindelijk richting consument gaan. We blijven duurzaam bezig, ook op het gebied van de afzet!

Vrijdagmiddag lag verreweg het grootste deel van de vloot in de havenkom van Workum. In de leugenbank werden voorzichtig al wat voorbereidingen getroffen voor visbakken en visroken. Door een dreigend gebrek aan spiering was 11 kilo schar van de Wieringer Noordzee vloot beschikbaar gesteld door de VVW samen met een aantal flessen Joustra en wat kratten bier. Ook lag er nu in Workum i.p.v. Hindeloopen ijs in de vrieskist. Uiteraard in eerste instantie bedoeld voor de vis, maar nu ook gebruikt  voor het koelen van het bier. ’s Avonds bleek het toch te koud en donker bij de leugenbank zodat we van Ivor toestemming kregen om het gebeuren te verplaatsen naar de werf.

Ik liet zelf maar verstek gaan, want een flinke kater leek me niet handig bij het noteren van de vangsten en het daarna berekenen van de klassementen. Het aantal lege bierkratten en flessen Joustra wat ik zaterdagmorgen vroeg in de loods aantrof deden me wel vermoeden dat ik een leuk feestje was misgelopen. Waarschijnlijk was het nog lang onrustig gebleven in de haven, maar gelukkig zijn er dit jaar geen bemanningsleden tussen wal en schip of schip en schip gevallen.

Zaterdagmorgen de afslag. Er hoefden nu ’s morgens geen netten meer gehaald te worden en iedereen verscheen dan ook mooi  op tijd met zijn of haar vangst bij de leugenbank.

Bij het inleveren tekende het eindklassement zich al snel af toen de WON 119 een ‘bulkpartij’ baars van 136 pond aanbood. Om de prijs op de afslag niet teveel onder druk te zetten werd besloten drie zakken van tien pond te maken en de rest naar Damstra af te voeren.

Ook de 333 pond blei/brasem van de EB 43 maakten indruk, maar brengen uiteraard minder op dan de baars. Opvallend waren ook de 13 pond wolhandkrab die Jan van Klink en Lisanne Postma aanboden namens de ST 79 en de LE 50.

Toen Pils als laatste van de kuilers 11 pond spiering aanbood was ook daar het klassement duidelijk.

Was het vroeg in de ochtend nog koud en wat nattig, met de afslag om 11.00 uur een blauwe lucht met een zonnetje. Veel publiek en gelukkig ook veel  kopers. De prijs hield zich goed en was zelfs gemiddeld beter dan op de woensdag. Frans Bekema toonde zich een vaardig opvolger van onze getrouwe Doede. Grappig is wel dat zo gauw het publiek weet dat de ophoudprijs voor baars 1 euro per pond is een aantal partijen daarna meteen weggaat voor die prijs of voor 1,10 euro.

Wat volgde was een gezellige uitreiking van de vele prijzen mooi gepresenteerd door voorzitter Job. Het inmiddels traditionele verhaal van Peter Tolsma namens de ‘wijze mannen’ eindigde met een prijs voor de HL 90 met schipper Jordy.

Gedeputeerde Johannes Kramer van de Fries Nationale Partij mocht de brijlepels uitreiken aan Pils van de EH 17 en Martin en Moniek van de WON 119. Zijn politici meestal erg breedsprakig, Kramer vatte zijn taak letterlijk op en reikte beide Brijlepels zonder veel omhaal van woorden, maar wel met een welgemeende felicitatie aan de winnaars uit.

Terugkijkend denk ik dat we weer een mooie week gehad hebben zonder ongelukken en in een goede sfeer. Wel waren de omstandigheden wisselend, maar dat is nu eenmaal inherent aan de maand oktober.

 

Tenslotte nog wat aanvoer cijfers, prijzen en winnaars:

Snoekbaars        156 pond             gemiddeld  3,62 euro per pond

Baars                     1.310                                     ,,     1,28

Bot                         81                                           ,,     2,29

Blei                         1.763                                     ,,     0,25

Voorn                   53                                           ,,     0,50

Krab                       93                                           ,,     6,00

Spiering                26                                           ,,     3,20 !

 

Winnaars: WON 119 en EH 17 (brijlepel), EB 43 (meeste vis), ST 79 en LE 50 (krabben), KH 44 (brasem 10 pond), WR 48 (pech), HL 90 (best verzorgde schip).

 

Aparte vangsten: karpers (totaal 25 pond), diverse kleinere snoeken en houting (weer teruggezet)

 

Menno Smit namens de walcommissie Visserij