Na de mooie zomer konden de zuidelijke Nederlanders ook vorige week nog genieten van prachtig weer tijdens hun herfstvakantie. Voor de noorderlingen waren de voorspellingen voor deze week minder goed. Veel wind, af en toe regen en een flinke daling van de temperatuur.

Gelukkig was het gedurende het weekend nog wel mooi.Vooral op zaterdag avond. Windstil met een mooie heldere maan. Vanuit de onbewolkte sterren hemel zag de in maart overleden Doede Bleker hoe tientallen van zijn muziek vrienden op een groot podium aan de haven een Ode aan hem brachten door heel veel van zijn prachtige nummers te spelen. Soms ruig, maar de meeste heel gevoelig en melodieus. Voor de vele vissers die op hun schepen in de haven eerste rang zaten een uniek gebeuren. Nogmaals: Doede bedankt.

Maandag ochtend een mooi windje. ’t Soal uitkomen verliep vlot en buiten verspreide de vloot zich. Een aantal grotere schepen zetten koers naar de overkant. De kleinere jollen schoten de netten dichtbij en gingen richting Hindeloopen waar ze doordeweeks bivakkeren.

’s Avonds begon de wind echter flink aan te trekken en dinsdag was het gewoon een ‘zootje snertweer’. Windkracht 7 Bft uit noordwest, hoge golven, koud en af en toe nattig.

Er waren die dag maar weinig vissers die zee kozen om de netten te halen en die het wel deden waren meestal gauw terugen zonder vis. De golven waren te hoog om verantwoord te kunnen werken. Een aantal vissers maakte van deze gedwongen stillig dag gebruik om het Fries Scheepvaart museum in Sneek te bezoeken.

De wind was ook woensdagmorgen nog hard en lang niet alle schepen konden daardoor op tijd de netten halen en Workum bezeilen voor de afslag om 13.00 uur op de Merk.

De schepen die wel kwamen hadden over het algemeen goed gevangen. Veel blei, maar vooral veel echt grote rode baars. De hoeveelheid bot, snoekbaars en wolhandkrab viel wat tegen. Er waren diverse grote partijen rode baars van tussen de twintig en dertig pond. Helaas zakte de prijs per pond bij dezegrote partijen flink in. Veel mensen zien toch op tegen het schoonmaken en fileren van zo veel vis. Ook eet je zo´n hoeveelheid niet zomaar met een etentje weg.

Opvallend afwezig was de spiering. Afgelopen twee jaar nog een paar honderd pond op woensdag. Nu maar zes pond. Op de EB 65 had men ze achter elkaar gelegd en kwam daarmee tot een lengte van 1 meter spiering. Ook hier weer: opvallend veel grote spiering.

Niet alledaagse vangsten waren een paar karpers en een kleine snoek. De grootste vis tot nu toe is  een brasem van maar liefst negen pond.

Door het overlijden van Doede Bleker wordt de verkoop van de vis nu gedaan door Frans Bekema. Hij toonde zich een waardig opvolger van Doede en voelde de sfeer goed aan. Maar hoe kan het ook anders: Frans (35 jaar) stond als 6-jarig jongetje al bij Doede op de kar om de vis aan te geven en ook vaart hij al 28 jaar als bemanning mee tijdens de visserij week.Jong begonnen dus.

Mede dank zij de ´Jonge Vissers onder Zeil´ gelukkig ook dit jaar weer veel jongeren op de schepen als bemanning, maar ook als schipper zoals Jordy Osinga en Lisanne Postma (17 jaar).

Zoals eerder gezegd was de harde wind spelbreker en zorgde ook voor schade. Op woensdagmorgen kreeg de walcommissie een telefoontje dat de mast van de WR 48 was gebroken. Gelukkig geen persoonlijke ongelukken en de KNRM was ter plaatse samen met een schip van Rijkswaterstaat. De WR 48 werd naar Workum gesleept en de gevangen vis werd door de redding boot net voor het begin van de afslag op de wal gezet.

De bemanning van de WR 48 kreeg ´s middags een ander schip te leen aangeboden en besloot om hiermee de week toch uit te vissen. Over doorzettingsvermogen gesproken.

Voor de tweede helft van de week wordt wat rustiger weer voorspeld. Aangezien de Visserij Vereniging Workum door alle inzet beperkende maatregelen van het Ministerie ook een visdag heeft moeten inleveren wordt er vrijdagnacht niet meer gevist. De vissers proberen dan van de nood een deugd te maken door vrijdag eind van de middag in de havenkom van Workum een door de Visserij Vereniging Workum gesponsorde borrel te drinken. Allen welkom.

Menno Smit namens de walcommissie Visserij