Het is inmiddels een bekend concept…. Er wordt gezongen door de shantyzangers op de kop van de haven. Gjalt vertelt een aantal weetjes en om 12 uur volgt het startschot met het internationaal bekende ‘Oprotten nou!!’ Aansluitend gooien een aantal vissers los en jagen ze half zeilend het Soal uit.
DSC01588
Net voor 13 uur worden op de kop van de haven de cognossementen (vrachtbrieven) voor de zakken stront getekend. De zakken stront worden meegenomen naar Warmond en daar gelost. De stemming is goed, ondanks de harde wind en de daarbij behorende gezonde spanning. Ook deze schepen vertrekken na het ‘Oprotten nou’ van Reid. De schippers rennen naar hun schepen en 1 voor 1 jagen ze het eerste stukje langs de wal. Al snel gaan er zeilen omhoog en verdwijnen ze snel uit beeld.
WJ tekenen Strontvracht

Aansluitend starten de Beurtschepen op aanwijzing van de havenmeester. Op de schippersvergadering vanochtend is er door notaris Houtsma geloot, om te kijken wie er als eerste de route naar Amsterdam gaat starten. Achter elkaar varen ze naar buiten om daar vol tuig koers te zetten naar de eerste havens. Er komen al weer wat route wijzigingen innen. Vantevoren moeten ze aangeven, welke route ze denken te gaan varen, maar tot 2 uur na de start ogen ze die keuze aanpassen.

De havenkom is bijna leeg en de rust keert weer. Even ademhalen.
DSC01653