Nog maar net van start maar op de Tromp vervelen wij ons zeker niet.

Strontrace
Na een rustige start van de lichte klasse waarbij vooral genoten kon worden van een heerlijke oktoberdag. Startte de zware stront met enig spektakel. Vol adrenaline, zeilen omhoog, hectiek. Grootzeil…. Maria heeft er zin in, de fok gaat erbij. Snelheid wordt er gemaakt. Het gaat meteen rap.

Net voorbij de steigers, gaan de zeilen van de Maria weer omlaag, helaas te laat. Een kop / staart botsing met de Vooruitgang. De Willem Jacob wacht geduldig, bomen in het water tot er ruimte is om een goede startte maken. Helaas werd hun geduld op de proef gesteld. Vol tuig, flink loevend kwamen ze toch aan lager wal terecht…

Ook komt er een melding binnen dat er een man over boord manoeuvre heeft plaatsgevonden met een goede afloop. De motor is hierbij niet gebruikt. De Vriendschap heeft een een oefening onder zeil volbracht.

Beurtveer
Vanaf Beurtveerschepen krijgen we mooie foto’s toegestuurd. Een melding van een vlag in een blok bovenin de mast en al heel snel wordt er vanaf de Bontekoe gebeld dat de eerste loper in Medemblik op de wal staat, na ong. 3 uur. Het lijkt een record snelheid waarop dit bericht komt. Ideale Beurtveer omstandigheden deze eerste dag?

Het veld is verdeeld tussen Medemblik, Urk en Lemmer. Wat zal de ideale route zijn?