Hoewel tijdens de inschrijving van de deelnemers, het er naar uit zag dat we een natte middag zouden kunnen verwachten, bleek dat zaterdag 15 oktober mee te vallen. Gelukkig ook maar want juist die middag werd de klomkesylwedstrijd om de “Loden Kiel 2016” georganiseerd. Het was helaas wel een beetje te nat voor de instrumenten, van de muzikanten. De zeilwedstrijd voor “Vracht”-zeilklompen kende dit jaar slechts een beperkt aantal deelnemers, maar de scheepjes waren weer prachtig uitgerust en het aantal schepen “met vracht” was relatief meer als vorig jaar.

De vracht voor deze klompen bestaat uit een eigen gemaakt lied op een al dan niet bekende wijze met een eigen tekst. Het is leuk om te zien dat steeds meer kinderen die mee doen aan deze wedstrijd de moeite nemen om deze vracht te maken, en zo in aanmerking te komen voor de over–all prijs die uit een loden kiel bestaat. Dat is dus een op maat gemaakte kinderkiel van de stof die we kennen als loden. Volgens Wikipedia is dat “een waterdichte, kortharige uit wol vervaardigde stof. Om loden te produceren, worden sterke wollen garens tot een doek geweven. Vervolgens ondergaat deze doek een langdurig proces waarbij de stof krimpt en steeds compacter wordt.Uiteindelijk krijgt het een viltachtige textuur. Vervolgens wordt de stof meermaals geborsteld zodat ze een goede warmte-isolatie, soepelheid, winddichtheid en duurzaamheid verwerft”. Heel geschikt dus om aan boord, als het wat kouder wordt, te dragen.

Na de inschrijving werd zingend, onder muzikale begeleiding van Ankie en Nanne de tocht vanuit de Vermaning naar de Djippe Dolte gemaakt. Daar is vervolgens een vijftal spannende wedstrijdrondes afgewerkt, waarbij door elke deelnemer de wedstrijd met het slechtste resultaat mocht worden afgetrokken. En het was spannend ! Want in het begin was er maar een beetje weinig wind waardoor sommige klompen het maar moeilijk vonden om de overkant te bereiken. Vlak voor de wal keerden er een aantal om en voeren alweer terug. Die manoeuvre werd soms zelfs spontaan door enkelen een aantal keren herhaald, maar uiteindelijk kwam iedere klomp aan. Dank aan de grotere schepen die door de Dolte wilden en die zo vriendelijk waren om eventjes te wachten !

Vanaf de tweede ronde was er een beetje meer wind en hadden sommige schippers hun zeilen ook wat beter getrimd, waardoor enkele klompje als een speer naar de andere kant van het vaarwater stoven. Uiteindelijk finishten allen en werden er daarna in de Vermaning de prijzen uitgereikt.

Hieronder de verschillende winnaars van 2014:

Snelste klomp:

1: Janna Koek en Mirte Agricola

2 Hanna de Lange en Jasmijn Bosma

3 Nynke Visser en beppe Cornalie

4. Tine de Lange en Hidde Dalman

Mooiste vracht: Janna Koek, met een prachtig lied en dus ook de Loden kiel 2016 voor Janna.

Publieksprijs voor de mooiste klomp: Tine de Lange met haar gouden klomp.

Samen met het weer en alle meewerkende vrijwilligers zorgden die zo, voor een geweldige middag.

Wilt U volgend jaar ook meedoen, of wilt U uw kinderen of kleinkinderen ook mee laten doen aan deze wedstrijd, dan kunt U nog deze winter, gebruik makend van een gemakkelijk klompbouwpakket, een klompschip bouwen. Ze zijn binnenkort in Workum te verkrijgen bij de Klompenhandel. Deze winter gebouwd, volgend jaar een flinke vracht verstouwd en de loden kiel gewonnen !