Open Podium

Alweer een aantal jaren wordt het Open Podium georganiseerd in de Groene Loods. Zondag ’s middags vanaf 15.00 uur wordt hier een podium geboden voor aankomend talent op shanty gebied. Al een aantal jaren wordt de presentatie verzorgt door Enhuizen 4.

Toen in 1980 de voorloper van het Liereliet festival begon, werd die georganiseerd in De Groene Loods. Hier vond ook de eerste kennismaking plaats met Johnny Collins en Jim Mageean. Een groep Friese muzikanten/zangers brachten samen met de Engelse gasten shanties in het Engels, Nederlands en Fries ten gehore. Er werd toen een pet of ander hoofddeksel door gegeven en wie het hoofddeksel in handen had mocht een lied zingen. Meestal waren het mensen die al vaker op de bühne hadden gestaan, maar toch werd er zo nu en dan ook nieuw talent ontdekt. Vanuit het Liereliet gebeuren in Workum ontstonden er steeds meer zangers en groepjes die shanties gingen zingen. Tegenwoordig kun je bijna in elke stad of dorp een groep vinden die shanties gebruiken in hun repertoire. Een ware explosie van shantiekoren volgde.

Liereliet richt zich bij voorkeur op zangers en groepjes die in eigen taal de werkliederen zingen die tijdens de vaart werden gezongen als begeleiding bij de werkzaamheden.

Inmiddels is deze singaround ‘Liereliet’ genaamd, nog steeds een belangrijk onderdeel van het festival. Liereliet betekent ‘Lied bij de Lier’. Een lier is een hijswerktuig op een schip.
Ook het festival heeft z’n naam hier aan te danken.

Vele jaren werd er gebruik gemaakt van Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’. Helaas was deze in 2012 niet meer beschikbaar voor Liereliet, zodat er een andere locatie gezocht moest worden.
De Groene Loods is vervolgens een aantal jaren gebruikt voor het Open Podium. Dit jaar echter is er een tent op de haven waar Liereliet gebruik van mag maken. Hier vindt ook het Open Podium dit jaar plaats.