Tweede helft doorslaggevend voor winnaars brijlepel.

 

Tijdens de noordelijke herfstvakantie werd als onderdeel van de Strontweek, de Visserijdagen Workum georganiseerd. Voor de Visserij Vereniging Workum was het de 44e keer dat ze deze prachtige week organiseerden. Alle 29 vergunningen waren uitgegeven aan botters, aken, jollen, schouwen en 1 zalmschouw. Lisanna Postma is schipster van de zalmschouw HD 52 en komt met haar 16 jaar uit de club van de Jonge Vissers. Maar de jongste schipper was dit jaar de 15-jarige Jordy Osinga op de Staverse jol de ST 79. Nieuw dit jaar was Peter Bron met de prachtig gerestaureerde schouw LE 96. Verder schipperde Kevin Lutgendorff voor het eerst op de Wieringer aak WR 48.

IMG_5332

Na een gezellige schippersvergadering op de zondagmorgen werden alle vissersschepen traditiegetrouw geschouwd op originaliteit door de inmiddels bekende wijze mannen. Dit jaar ging de prijs (een vaarboom) naar de mooie ijzeren jol KH 44. Schipper Frans Schepers was wel zo trots, en terecht. Alle vissers moesten ook laten zien of ze een netje konden boeten.  Om 2 uur gingen de schippers elkaar keuren op veiligheid. Brandblussers, vuurpijlen en de hoeveelheid zwemvesten werden onder andere bekeken. Een mooie bijkomstigheid van deze keuring is dat schippers een kijkje kunnen nemen op voor hen onbekende schepen en elkaar zodoende leren kennen.

IMG_5328

Ook de netten moeten aan regels voldoen, bijvoorbeeld de juiste maaswijdte. Daarnaast zijn er veel regels voor het zetten van de netten. Zo moeten de netten op 2 meter diep water staan, 200 meter bij vogels vandaan en 25 meter van de wal af.

IMG_2073

Zondagavond was er een gezamenlijke maaltijd en een band ( het Oprotbuffet). Op maandagmorgen werd door Hajo Apotheker het startschot om 12 uur gegeven en Reid schreeuwde weer uit volle borst : Oprotten!!! Door de harde westen wind startte niet iedereen gelijk. Sommige schepen wachtten op afnemende wind, anderen kozen ervoor om toch naar buiten te gaan. Hierdoor mistte het publiek wel de anders zo fanatieke Staverse jollen start.

DSC03710

Een paar mooie visdagen en nachten volgden maar door weer toenemende wind kon niet iedereen zijn netjes ophalen. Dat moet namelijk allemaal onder zeil gebeuren en met zulke hoge golven is dat erg lastig met grote kans op schade. Op de eerste visafslag op de woensdagmorgen bleek dat er toch nog 906 pond vis gevangen was. Vooral de EB 43 , de WON 119 en de RD 47 hadden goed gevangen aan de hoge wal ( de Hollandse kust). Er was een schip dat geen vis aangeleverd had en dat was de HL 53 van Jan de Vries.

DSC03698

Woensdagmiddag was de herstart en verdween iedereen weer naar zijn geheime visstekje. Weer werd er veel wind voorspeld maar de donderdag werd een top ‘zeilende visserijdag’. Iedereen genoot van dit mooie traditionele varend erfgoed in bedrijf. Ondanks de harde wind op vrijdag kon Obbe Deelstra met de schouw LE 44  goed met zijn bordenkuil uit de voeten. Gelukkig voor hem stonden vlak onder de Afsluitdijk geen golven en zwom daar veel spiering. De botter Trui zag onder het dwarskuilen op het IJsselmeer een nieuwsgierige zeehond vlak bij hun kuil. De harde wind had ook wel wat schade veroorzaakt bij een aantal schepen, zoals gebroken kuilboom, scheur in een giek, een gaffel en in een zwaard.

DSC03655

Bij de afslag bleek dat er de tweede helft van de week veel meer vis was gevangen en vooral de prijs van de snoekbaars was goed. Wie de meeste snoekbaars had gevangen kon wel eens gaan winnen. Andere jaren ging het nog wel eens om de meest Wolhandkrab. Maar een aantal schepen hadden met die harde wind de motor eventjes moeten gebruiken en dat leverde strafpunten op.  Dit jaar hadden we 2 brijlepels, een voor de beste nettenvisser en een voor de beste kuiler. Oud voorzitter Karel Helder had dit jaar de eer om ze uit te reiken.  De beste nettenvisser was Jan de Vries met de HL 53 en de beste kuiler was Obbe Deelstra met de LE 44. Voor beide winnaars gold dat de vangst vooral in de tweede gedeelte van de week binnengehaald werd. Ben Loohuis met de LE 50 had de meeste krab gevangen, nml. 14 pond. De kiloprijs van de meeste vis ging ook naar Jan de Vries. Hij had maar liefst 434 pond gevangen waarvan 41 pond snoekbaars. Nieuwkomer Peter Bron met de LE 96 had met 62 pond de meeste snoekbaars gevangen. De grootste vis is gevangen door Jeen Schirm , en dat was een goudkarper van 9 pond. Deze prachtige vis is na het wegen gelijk weer levend teruggegooid.

De afslag van de zaterdag bood meer dan 2000 pond verse vis aan. Maar helaas waren er weinig kopers onder het publiek. Dat is jammer, want verser kan duurzame vis niet aangeleverd worden. Dus een oproep aan alle Tagrijnlezers om bij de 45e editie in 2018 mee te komen genieten van dit prachtige evenement en de opbrengsten daarvan.

 

Tekst en foto’s ; Job Jager (voorzitter Visserij Vereniging Workum )