Menno Smit namens de walcommissie Visserij:

Vissen onder zeer wisselende omstandigheden

De visserijweek is bijna op de helft. De eerste verkoop van de vis was woensdagmorgen op ‘de Merk’ in het centrum van Workum. Gelukkig is alles tot nu toe (vrij) goed verlopen, maar de weersomstandigheden waren voor de vissers onder zeil zeer wisselend.

Maandagmorgen 12.00 uur precies (eigenlijk 3 minuten te vroeg, omdat hij vorig jaar te laat was, aldus Reid, red.)  startten de vissers met een geweerschot nadat Reid zijn bekende woorden ‘enne, oprotten nou’ had uitgesproken. Vervolgens probeerden de 28 deelnemende vissersschepen allemaal als eerste het kleine gaatje richting ’t Soal te bereiken. De vele toeschouwers konden vervolgens genieten van de gebruikelijke chaos, het afduwen en de (bijna) pikhaakgevechten. De wind stond vrijwel pal tegen en dit hield in dat er gejaagd moest worden. Helemaal tot het eind. Gelukkig was het prachtig weer met de zon erbij en dat zorgde voor voldoende enthousiaste jagers.

Hindeloopen
Nadat de twee netten van 100 meter lang geschoten zijn zetten veel schepen koers naar Hindeloopen om daar de nacht door te brengen. Dinsdagochtend zeilen ze dan weer uit om de netten te halen. Het weer was totaal omgeslagen. Er stond een harde wind met vooral in de middag felle hoosbuien. Netten binnenhalen met harde wind op lagerwal is een hachelijke zaak zo ondervond de HL 74 van Jeen Schirm bij Kornwerderzand. Nadat de netten aan boord waren kon het schip niet snel genoeg de steven wenden en raakte vervolgens de keien van de strekdam. Het roer raakte hierdoor zodanig beschadigd dat KNRM assistentie noodzakelijk bleek. Schip en bemanning werden door de reddingboot naar Makkum gebracht. Ze hadden wel op een goede plek gevist, want in de netten zat onder andere een snoek van negen pond. Tot nu toe de zwaarste vis, dus naast de pechprijs misschien ook nog de kanjerprijs?

Zeemeermin
De HL 62 van Jan Griek deed dankzij het slechte weer een vangst waar veel zeelui al eeuwenlang van dromen. Hij ving een zeemeermin in de persoon van een 18 - jarige Duitse kitesurfster die op flinke afstand van de wal door de hoge golven in de touwen van haar kite verstrikt was geraakt. Ze hebben haar, al manoeuvrerend op de zeilen, aan boord genomen en in Hindeloopen aan wal gezet waar haar familie dankbaar op haar wachtte. De inmiddels gealarmeerde en uitgevaren reddingboot kon door deze snelle actie van de HL 62 weer terug naar station.

De verkoop
Woensdagmorgen komen de vissers al zeilend naar de havenkom van Workum om hun vis aan te leveren. De vangsten worden zorgvuldig gewogen en geregistreerd. Snoekbaars, baars, bot, voorn, blei, wolhandkrab, spiering en de snoek dus.
Hoe sterk de visserij van jaar tot jaar kan verschillen toont de aanvoer van spiering. Vorig jaar was de totale weekaanvoer van spiering ruim drie pond. Nu werd in twee dagen al ruimschoots meer dan 200 pond aangevoerd. Gelukkig werd de spiering goed verkocht voor gemiddeld 40 eurocent per pond. Een goedkope lekkernij, want even door het meel halen en vervolgens in de frituur en je hebt een heerlijke en gezonde hap. De Duitsers hebben er een mooie naam voor bedacht: patates met Augen. Komende zaterdag zal er ongetwijfeld weer spiering in de aanbieding zijn. Kom dus naar de verkoop aan de haven om 11.00 uur!
Doede
Al veertig jaar lang wordt de vis van de zeilende vissers op woensdag en zaterdag verkocht door Doede Bleeker uit Stavoren. Doede weet hier altijd een mooi spektakel van te maken.
Ook dit jaar ging de snoek, snoekbaars, baars en bot weer vlot over in de handen van de vele belangstellenden. De blei wordt geleverd aan een zoetwater visgroothandel in Woudsend. Deze vis wordt daar gepekeld en gedroogd en vervolgens geëxporteerd naar landen in Oost Europa. De wolhandkrab gaat via een vishandel in Harlingen nog verder weg. Naar Zuid Europa en Azië. De krabben moeten dan wel levend zijn en in bezit van al hun ledematen, want volgens een Chinees bijgeloof brengt het eten van een krab zonder poten ongeluk.

Komende dagen
We zijn benieuwd wat de visserij donderdag en vrijdag gaat opleveren, want behalve dat je het weer en de wind nog steeds niet met zekerheid kan voorspellen is het bij de visserij ook altijd nog een vraagteken wat er in de netten terechtkomt. En dat is juist wat het vissen zo leuk maakt.

Voor meer nieuws en foto's van de Visserij, hou ook de facebookpagina in de gaten (red.): https://www.facebook.com/visserijverenigingworkum