Er wordt dit jaar door de vissers toch wel stilletjes terug gedacht aan het jubileum van twee jaar geleden, namelijk dat van Doede Bleeker. Deze bekende, eigenzinnige visboer/troubadour uit Stavoren verzorgde in 2016 namelijk voor de veertigste keer de verkoop van de vis aan het Workumse publiek. Met zijn optreden en kwinkslagen wist hij altijd een groot publiek te boeien en zo de vis op ludieke wijze aan de man te brengen. Ook vorig jaar was Doede weer afslager.

Doede had begin dit jaar, op 16 maart, zijn viszaak in Stavoren net weer geopend, maar slechts twee dagen later kwam er door hartfalen een eind aan zijn leven. Hij werd 65 jaar.

Een hele klap voor de Visserij Vereniging Workum(VVW), want Doede was toch wel hét gezicht dat bij de visafslag hoorde.

 

Nieuwe afslager

De zoektocht naar een nieuwe afslager bracht de VVW bij Frans Bekema. Net als Doede is Frans ook al heel lang bij de visserij in Workum betrokken. Op de foto van de visverkoop vanaf de kar zien we naast een jong ogende Doede (toen 36 jaar) een jongetje dat hem helpt door de te verkopen vis aan te reiken. Dat jongetje is Frans Bekema, toen zes jaar oud. Frans raakte al heel jong geboeid en betrokken bij het visserijgebeuren door zijn vader Wopke Bekema die toen al met zijn schouw HL 93 mee viste en die trouwens na al die jaren nog steeds met dit schip meedoet.

Frans heeft onderhand zelf ook al 28 keer aan de visserijweek deelgenomen, al vanaf zeer jonge leeftijd dus. Ook in het dagelijks leven zit Frans volop in de vis, want hij is verantwoordelijk voor de visafdeling van de Jumbo supermarkt in Bolsward. Hij is dus uitstekend op de hoogte van de visprijzen en uiteraard hoeven de vissers ook niet te proberen ondermaatse of kwalitatief mindere vis aan te leveren.

 

Verkoop in Workum

Snoekbaars, baars, bot, spiering en af en toe een snoek worden tijdens de visserijweek op woensdag en zaterdag  aan het publiek verkocht. De koper weet dus dat de vis in ieder geval nooit langer dan twee dagen daarvoor gevangen kan zijn. Eerste kwaliteit dus.

Bot staat bij de meeste mensen bekend als een Noordzeevis, maar deze vis komt ook in het IJsselmeer voor. Deze zoetwater bot is van veel betere kwaliteit dan zijn zoutwater soortgenoten en vooral in het najaar lekker dik en in uitstekende conditie.

Een ander ondergewaardeerd visje is de spiering, klein maar ó zo lekker en gemakkelijk klaar te maken. Heel simpel even door het meel halen en dan in zijn geheel de frituur of bakpan in. In Frankrijk zijn ze er gek op en de Duitsers noemen het ‘Frites mit Augen’, maar dan wel veel  gezonder.

Nieuwsgierig geworden en trek in een visje gekregen? Op woensdag 24 oktober is de visverkoop om 13.00 uur op de Merk in Workum en op zaterdag 27 oktober om 11.00 uur bij de leugenbank in de havenkom bij de sluis.

Door Menno Smit