VISSERIJNIEUWS

 

Oade an Doede

 

Dit voorjaar overleed Doede Bleeker uit Staveren, visboer, zanger en schrijver van liedjes en zelfs een nooit gepubliceerde roman. Een ongewone artiest -in alles het tegendeel van wat men gelikt noemt. Zijn rauw en uit duizenden herkenbaar stemgeluid bezorgde hem de bijnaam Staverse Misthoorn. Hij maakte verscheidene platen en cd’s en schreef soms ook voor collega-artiesten. De in tekst zowel als muziek zeer gevarieerde liedjes gaan vaak over alledaagse onderwerpen, maar vanuit een niet-alledaagse invalshoek. Meestal prikkelend met een vrolijke ondertoon of met zelfspot of harde grappen, naadloos passend bij zijn ongepolijste stem en gitaarspel. Het bezorgde hem grote bekendheid in Friesland.

Zijn gevoelige kant als tekstdichter is zo goed als onbekend. Meermalen kwam hij uit de hoek met zeer gevoelig teksten. Deze liedjes lagen hem het meest na aan het hart, maar de tragiek was dat de Omrop en zijn publiek er doorgaans weinig mee op hadden. Als hij de moed nam om ze te spelen lalden en loeiden ‘fans’ soms luidkeels om Switsokken of Brulkikker.

Bij de Visserijvereniging Workum kennen we Doede als de belangstellende en vriendelijke maar onverbiddelijke keurmeester en humorvolle afslager van de vangst. Ondanks zijn iedere keer luid en duidelijk en in onvervalst Stavers uitgesproken waarschuwing: Handopsteke is hange! ging bijna jaarlijks iemand ongewild met een portie vis naar huis, omdat hij of zij zwaaide naar een kennis. Doede heeft dit werk 41 jaar gedaan en zijn inzet als bekende Fries bezorgde de vereniging veel publiciteit. Bij zijn 40-jarig jubileum heeft de bemanning van de vloot een liedje voor hem gezongen, als verrassing. Zijn ogen glommen en hij genoot er zichtbaar van.

Doede was niet de enige artiest van zijn familie. Zijn oomzegger Bruno Rummler is troubadour en kent al zijn liedjes. Hij verzamelde, nog samen met Doede, alle platen en opnamen en publiceerde deze werken op o.a. Spotify. Al snel na de uitvaart ontstond het idee voor de Oade an Doede; een muzikale laatste groet van zijn muziekvrienden en dat zijn er heel wat. Er doen meer dan vijftig muzikanten en zangers mee, van wie een flink deel meespeelde op een of meer van zijn albums. De Oade an Doede, met zijn mooiste liedjes, zal plaatsvinden op zaterdag 20 oktober om half acht, de vooravond van de 45ste Visserijdagen, bij de havenkom van Workum.

 

Winnaar 2017

HL53 Jan de Vries

22851880_2146783075548979_1145941123850632397_n

Bemanning Jan de Vries

Aagje de Vries – Wiersma
Tjibbe Bonnema
Dik Bellinga
Friso Runia
Afwezig Wim Beekman