Menno Smit namens de walcommissie Visserij:

Veel jonge vissers en spiering, maar ook regen

Dat zijn drie kenmerken van de afgelopen visserijweek. Ondanks de vele regen bleef de sfeer goed, zodat samen met de ludieke viering van het 40 jarig afslag jubileum van Doede Bleeker weer terug gekeken kan worden op een geslaagde week.

Bij veel behoudsorganisaties is het vinden van jonge mensen, die een actieve rol willen vervullen, een moeizame zaak. Op dat vlak mag de Visserij Vereniging Workum zich gelukkig prijzen. De week begon al mooi met de tewaterlating van de HL 90 van Stichting De Staverse Jol op scheepswerf De Hoop. Helemaal mooi is dat deze prachtig gerestaureerde jol bemand wordt door jongeren van de ‘Jonge Vissers onder Zeil’. Dit zijn in totaal ongeveer 15 jonge mensen van tussen de twaalf en dertig jaar, die enthousiast zijn geworden over onze hobby.

Een flink aantal schepen vaart de laatste jaren zodoende met een flink verjongde bemanning en/of schipper. Met het meevaren dit jaar van een paar heel jeugdige kleinzoons lijkt de toekomst van de VVW gewaarborgd.

Jubileum

Doede Bleeker uit Stavoren verzorgde dit jaar voor de veertigste keer op rij de verkoop van de vis. Dankzij zijn inspirerende optreden stemt de opbrengst van de vis altijd tot tevredenheid. Reden dus om Doede eens in het zonnetje te zetten. Tijdens de afslag van woensdag had hij al een leugenbankje gekregen met daarop zijn bekende spreuk ‘hand omhooch is hange’ om voor zijn viswinkel in Stavoren te zetten.

Op zaterdag wachtte hem een nog grotere verassing. VVW voorzitter Job Jager overhandigde Doede een blauwe kerstmuts met daarop de tekst ‘Doede 40 jaar’. Toen Doede deze muts op zijn hoofd zette haalden de meer dan 100 aanwezige vissers ook zo’n muts tevoorschijn.

Ze hadden deze muts al 6 dagen eerder tijdens de schippersvergadering gekregen. Deze geste van waardering bracht de anders altijd zo stoïcijnse afslager duidelijk even uit zijn evenwicht. Nogmaals bij deze: Doede bedankt!

Duurzaam

De vissers proberen zo duurzaam mogelijk te vissen. Zeilend vissen is op zich uiteraard al duurzaam, maar daarnaast vist men met netten met een extra grootte maaswijdte, zodat de kleine vis makkelijker kan ontsnappen. Mooi is ook dat er geen vis weggegooid wordt. Alles is voor menselijke consumptie. Binnen Nederland, maar ook in zuid- en oost Europa tot zelfs in Azië aan toe.

Steur (met kaviaar)

De HL 74, welk schip begin van de week roerschade had opgelopen kon gelukkig woensdag de visserij weer hervatten. De snoek van 9 pond van dit schip bleek aan het eind van de week toch niet de kanjerprijs op te leveren. Deze prijs ging naar een steur van maar liefst 26 pond gevangen door de KP 41. Aangezien steur een beschermde soort is en dus niet aangevoerd mag worden is het beest (na het maken van de nodige foto’s en een filmpje als bewijs) levend en wel weer teruggezet.

Andere niet alledaagse vangsten waren een zalmforel van 7 pond door de HL 95 en een karper.

Wonderbaarlijke spieringvangst

Over de hele week gezien waren de vangsten goed te noemen. Uitzondering was de bot die dit jaar maar weinig gevangen werd. Daarentegen werd de spiering in wel heel ruime hoeveelheden aangevoerd. Vorig jaar in totaal maar 3 pond, dit jaar maar liefst 1.000 (ja,inderdaad, duizend) pond. Dit toont aan hoe wisselend de visserij van jaar tot jaar kan zijn.

Na de mooie spiering aanvoer van afgelopen woensdag hadden de vissers zaterdag heel slim een kok uitgenodigd die het talrijke publiek, voorafgaand aan de afslag, het nodige vertelde over hoe dit visje gemakkelijk en smaakvol bereid kan worden. Mede dankzij zijn inbreng werd de spiering vlot verkocht en ook nog eens tegen mooie prijzen.

Een andere soort welke veel aangevoerd werd was snoekbaars. Vorig jaar 111 pond, nu 303 pond. Helaas halveerde hierdoor de prijs. De 263 pond wolhandkrab bracht met ruim 1700 euro het meeste geld op voor de vissers.

De winnaars

Het schip met de hoogste besomming en daarmee winnaar van de zilveren brijlepel werd de LE 8 van Bennie Postma jr. Tweede werd de LE 50 en derde de WON 119. Piet Bouma van de kleine sloep GA 5 wist in zijn eentje, vanuit zijn kampement in Molkwerum, zoveel te vangen dat hij vierde werd.

Bij kuilers was de EH 17 van Pils Stofberg de beste met een totale vangst aan spiering van 305 pond. Tweede werd de EB 65 met 280 pond.

De meeste vis (173 pond) bij de nettenvissers werd aangeleverd door de LE 50 van Ben Loohuis. Speciale vermelding hierbij verdient ook de ‘kuiler’ BU 130 van schipper Diede Ridder die samen met de EB 58 met het spankuilen niet alleen 172 pond spiering ving, maar daarnaast met de netten ook nog 159 pond andere vis zoals snoekbaars en 100 pond blei.

De kanjerprijs ging naar de KP 41 van Aalt van den Hul met de steur.

Bennie Postma jr. mocht zich kronen tot krabbenkoning. Hij en zijn bemanning moesten hiervoor 30 pond krab uit hun netten peuteren. Bijna de helft van hun besomming bestond daarmee uit krab.

De EB 1 werd dit jaar door een commissie van ‘wijze mannen’ gekozen tot het best verzorgde schip.